Zur Startseite

KNX & M-Bus

KNX M-bus

Zowel de Fysieke Laag als de Verbindingslaag van M-Bus (EN 13757-2) en KNX RF hebben dezelfde parameters. Hierdoor kan een standaard KNX-apparaat beide protocollen ondersteunen. In document 10/3 van de KNX-standaard is beschreven welke gegevens van de M-Bus Applicatielaag (EN 13757-3) zo’n KNX-apparaat moet begrijpen; Chapter 7/60/1 legt tenslotte vast hoe die data op KNX moet worden verstuurd. Voor verdere toelichting zie hoofdstuk: KNX Metering Specificatie.

Het verbinden van M-Bus meters met de KNX-wereld

De essentiële standaard voor het op afstand uitlezen van meters is in Europa de EN13757-x ‘Communicatiesystemen voor meters en het op afstand uitlezen van meters’ (de zogenaamde M-Bus-norm). De standaard definieert het op afstand uitlezen van meters, bedraad en draadloos (868 MHz). De M-Bus naar een KNX-standaard wordt in de praktijk al toegepast door een aantal KNX-leden en er worden momenteel nog verschillende apparaten ontwikkeld.

The QUNDIS™ AMR System

Het QUNDIS AMR Systeem
Het QUNDIS AMR Systeem

De all-in oplossing voor het op afstand uitlezen van verbruiksgegevens 

Het met KNX verenigbare QUNDIS™ AMR-systeem voor op afstand uitleesbare meters bestaat uit een gehele reeks apparaten voor het draadloos op afstand uitlezen van water- en warmteverbruik in woningen. Het omvat verschillende typen warmtekostenverdelers, elektronische warm- en koudwatermeters, warmtemeters en gecombineerde warmte- en koudemeters, evenals toegevoegde radiomodules voor mechanische watermeters met radiovoorbereiding. Systeemvreemde meters, zoals meters die niet werken op basis van de draadloze M-Bus-standaard, kunnen, als dat nodig is, worden geïntegreerd met behulp van een impulsadapter. Voor het instellen van een op afstand uitleesbaar radionetwerk zijn door het net of door batterij gevoede nodes noodzakelijk. QUNDIS™ AMR stelt op een eenvoudige, veilige en snelle manier de meterstanden voor de jaarafrekening ter beschikking. Dit kan lokaal als walk-by-systeem, per willekeurige WTT16 netwerknode (met draad of draadloos) of vanaf een willekeurige andere locatie, waarbij de meterstanden worden verzonden via GSM, GPRS, computer of breedbandkabelnetwerk. Het maakt gebruik van moderne internettechnologieën en communicatieroutes om de verbruiksgegevens vanuit de installatie direct door te geven aan het besturings- of facturatiesysteem.   

Meer dan 300.000 woningen uitgerust met KNX-verenigbare meters  

Alle apparaten van de huidige generatie van het QUNDIS™ AMR-systeem maken gebruik van de draadloze M-Bus-technologie als in EN 13757-3 en -4 en zijn verenigbaar met de KNX Specificatie beschreven in Vol. 10 deel 3. Intussen zijn er in Europa al meer dan 300.000 woningen voorzien van dit soort apparatuur. Het QUNDIS™ AMR-systeem is geïntegreerd in de KNX-omgeving met het door Siemens geproduceerde Gammawave automatiseringssysteem voor gebouwen. De verbruiksgegevens kunnen worden afgelezen van het Gammawave touch panel.

Contact:   http://www.qundis.com


Het verbinden van M-Bus meters met de KNX-wereld

M-Bus

De gateway wordt geplaatst tussen M-Bus-lijnen en het tweedraads KNX-systeem. Daarbij fungeert de gateway als een M-Bus Master. Er kunnen maar liefst 16 verschillende meterstanden van 8 verschillende M-Bus-apparaten worden verwerkt. De gegevens kunnen automatisch volgens vastgestelde tijdsintervallen worden uitgelezen of via een KNX-telegram.

Contact:   www.bb-steuerungstechnik.de


De KNX IP-controller van het WAGO-I/O-systeem

KNX IP controller

De KNX IP controller van het WAGO-I/O-SYSTEEM is samen met een seriële interface en een niveauconvertor tot meer in staat dan alleen het uitlezen van M-Bus meters

De M-Bus (meter-bus) wordt gebruikt voor het uitlezen van verschillende soorten meters voor voorzieningen als elektriciteit, warmte, water, etc. Bij het gebruik van het WAGOI/ O-SYSTEEM als gedecentraliseerd besturingssysteem, wordt de M-Bus aangesloten op de KNX IP-controller met een seriële interface en een niveauconvertor van het bedrijf RELAY. Het evalueren van M-Bus-telegrammen gebeurt met behulp van kant-en-klare functieblokken in de interne applicatie. In combinatie met andere functieblokken kunnen er ook alarm- en grenswaarden mee worden verwerkt en sms-boodschappen of e-mails mee worden gegenereerd. Zowel de meterstanden als alle andere gegevens kunnen naar het SCADA-systeem worden gestuurd door gebruik te maken van groepadressen via KNX TP1 of via KNX IP over het ethernet. Bovendien kunnen de gegevens met een geïntegreerde webserver ook grafisch worden verwerkt, zodat er direct toegang kan worden verkregen tot de websites van de controller vanaf elke webbrowser en vanaf elke locatie.

Contact:   www.wago.com