Zur Startseite

Neutraal energieverbruik

“... het is zonder twijfel zo dat verlichting centraal staat bij gezelligheid. Een belangrijk punt is het exterieur – een verwijzing naar de omgeving. Ook de akoestiek van een ruimte is een belangrijk punt. Het is tegenwoordig belangrijk stil te staan bij de vraag: hoeveel geluid kan ik aan?”

“Over het algemeen ben ik van mening dat het exterieur van een gebouw dezelfde functie heeft als een huid. Ik denk dat er niet gedifferentieerd moet worden tussen de voorgevel en de rest van het gebouw en dat het als één factor beschouwd moet worden.”

“De statische façade heeft het veld moeten ruimen voor een dynamische voorgevel. Mensen die in de ruimte-industrie werken, hebben het nu over het gebruik van textiel in woonruimtes. Als je kijkt naar wat deze stoffen kunnen doen, wat ze bereiken: dat er überhaupt overwogen wordt textiel voor een voorgevel te gebruiken, is een gek idee – misschien wonen we in de toekomst wel allemaal in tenten!”

“... voor mij is het overduidelijk dat het systeem de mensen niet mag overheersen, het moet simpelweg op de achtergrond werken. Het maakt mij niet uit of we stemherkenning gebruiken, zodat iemand gewoon kan zeggen: ‘ik wil dat de kamertemperatuur omhoog of omlaag gaat’, of ‘ik wil fellere verlichting’.”