Zur Startseite

Communicatiemedia

Naast de 2 configuratiemodi, beschikt de KNX-standaard over verscheidene communicatiemedia. Elk medium kan gebruikt worden in combinatie met een of meerdere configuratiemodi, wat de producent de mogelijkheid biedt om de juiste combinatie te kiezen voor het beoogde marktsegment en de producten.

TP (Twisted Pair)

  • TP-1

Dit communicatiemedium, twisted pair, bitrate 9600 bits/s, is overgenomen van EIB. De EIB- en KNX TP1-gecertificeerde TP1-busdeelnemers werken en communiceren met elkaar op dezelfde buslijn.

PL (Powerline)

  • PL110

Dit communicatiemedium, Power Line, bitrate 1200 bits/s, is eveneens overgenomen van EIB. De EIB- en KNX PL110-gecertificeerde busdeelnemers werken en communiceren met elkaar op hetzelfde elektrische distributienetwerk.

RF (Radio Frequentie)

KNX-busdeelnemers die dit communicatiemedium ondersteunen gebruiken radiosignalen om KNX-telegrammen te verzenden. Deze worden verzonden op de 868 MHz (short range devices) frequentieband, met een maximaal uitgestraald vermogen van 25 mW en een bitrate van 16.384 kBit/sec. Het KNX RF-medium kan ontwikkeld worden met direct beschikbare elementen, laat uni- en bidirectionele uitvoeringen toe, heeft karakteristiek een laag energieverbruik en heeft slechts bij uitzondering een repeater nodig voor kleine en middelgrote installaties.

IP (Ethernet)

Als beschreven in de KNXnet/IP Specificaties, kunnen KNX-telegrammen ook ingebed in IP-telegrammen verzonden worden. Op deze manier kunnen LAN-netwerken en internet gebruikt worden om KNX-telegrammen te versturen. Op deze manier zijn IP-routers een alternatief voor USB data-interfaces en TP-line of backbone koppelaars. Bij deze laatste wordt de normale TP-backbone vervangen door een snelle lijn, gebaseerd op ethernet.