Zur Startseite

KNX voor opdrachtgevers

Waarom KNX?

KNX is de enige wereldwijd erkende standaard voor woning- en gebouwautomatisering. KNX is een communicatieprotocol waarmee men de meest uiteenlopende installaties en apparaten kan automatiseren en koppelen; van verlichting tot verwarming, van beveiliging tot ventilatie, maar ook audio en video, slimme energiemeters en zelfs witgoed, zoals wasmachines of wasdrogers. Het inregelen, maar ook de bediening en besturing is daardoor centraal en veel overzichtelijker uit te voeren.  

Alle componenten en systemen van fabrikanten - wereldwijd al meer dan 350 bedrijven - die zich bij KNX hebben aangesloten, kunnen onderling worden gekoppeld. Dit bezorgt opdrachtgevers veel meer keuzevrijheid en een toekomstvast automatiseringssysteem. Het communicatieprotocol KNX geeft zijn signalen door via aparte busbekabeling, maar ook via het internetprotocol (IP), powerline (elektriciteitskabels) en een draadloos protocol.

Toekomst met KNX

Voor een toekomstbestendige investering in vastgoed - een flexibel, energie-efficiënt en duurzaam gebouw dat veel comfort biedt - is woning- of gebouwautomatisering onmisbaar. Inzicht in en kennis van de gebruiksmogelijkheden zijn essentieel om een systeem voor woning- en gebouwautomatisering te kunnen selecteren. De uiteindelijke wensen van een eindgebruiker aan het begin van het ontwikkelingstraject zijn vaak nog onbekend. Daarom is het belangrijk om randvoorwaarden te scheppen die een toekomstvaste investering garanderen: een installatie die voldoet aan geldende normen én een vrije keuze biedt uit zo veel mogelijk verschillende leveranciers.  

KNX is het enige systeem dat voldoet aan de Europese (EN50090) en Internationale (ISO/IEC 14543) normen voor woning- en gebouwautomatisering. Het conformeren aan deze normen onderstreept de kwaliteit en duurzame waarde van de KNX technologie. Daarnaast bieden meer dan 350 fabrikanten enkele duizenden KNX-gecertificeerde en -compatibele producten die voldoen aan de huidige technische standaarden. Dit geeft een grote onafhankelijkheid. En met dit brede scala aan producten kan het gebouw of de woning eenvoudig worden aangepast aan de (toekomstige) wensen en behoeften van de gebruikers.

Wie helpt mij?

De groei van KNX in Nederland leidt tevens tot een sterk groeiend netwerk van fabrikanten, leveranciers, adviseurs en KNX Professionals. Deze KNX Professionals zijn installateurs en system integrators die de kennis in huis hebben voor het ontwerpen, installeren en programmeren van KNX-installaties. Inmiddels zijn er in heel Nederland KNX Professionals actief; bij de grote installatieconcerns tot en met gespecialiseerde eenmansbedrijven.

Op de website www.knx-professionals.nl vindt u een uitgebreid overzicht van deze KNX Professionals: installateurs en system integrators die zich bij deze netwerkorganisatie hebben aangesloten