Zur Startseite

KNX Basiskennis

Wat is KNX?

KNX is een gestandaardiseerd communicatieprotocol voor woning- en gebouwautomatisering dat wereldwijd is genormeerd. Dit communicatieprotocol is bedoeld om (delen van) installaties en apparaten te automatiseren en met elkaar te koppelen. Het gaat daarbij om uiteenlopende installaties; van verlichting tot verwarming, van beveiliging tot ventilatie, maar ook audio en video, slimme energiemeters en zelfs witgoed, zoals wasmachines of wasdrogers.  

Met KNX kunnen de system integrators alle technische systemen en componenten in woningen en gebouwen tot een samenwerkend geheel smeden. De besturing is daardoor centraal en veel overzichtelijker uit te voeren. De signalen van het communicatieprotocol KNX worden doorgegeven via specifieke busbekabeling, maar het kan ook via ethernetkabels, powerline (elektriciteitskabels) of een draadloos protocol. De signalen van KNX zijn altijd bi-directioneel. Alle door KNX-gecertificeerde componenten en systemen van fabrikanten (wereldwijd meer dan 350 bedrijven) die bij KNX zijn aangesloten, kunnen onderling worden gekoppeld. Dit bezorgt opdrachtgevers veel meer keuzevrijheid maar vooral de garantie van een toekomstvast en bedrijfszeker automatiseringssysteem.

Wie levert KNX?

De internatioanele vereniging KNX Association is de eigenaar van het protocol; de wereldwijde standaard voor woning- gebouwautomatisering. De leden van de vereniging zijn eigenaar van de KNX Association en zij zijn tevens de producenten die componenten en systemen ontwikkelen voor verscheidene toepassingen van gebouwautomatisering, gebaseerd op KNX.  

Het gaat hierbij om een breed scala aan producten, zoals verlichting, zonwering, verwarming- en klimaatsystemen, beveiliging, monitoring, energiebemetering, huishoudapparaten, audio- en videotoepassingen en veel meer. Inmiddels zijn ruim 350 fabrikanten lid van KNX Association en dat aantal groeit nog steeds. Dat betekent dus dat ook het aantal KNX-producten gestaag blijft groeien. Klik hier voor meer informatie over de leden van KNX Associatie en de complete ledenlijst.

Starten met KNX

Elke installateur of system integrator die actief aan de slag wil met woning- of gebouwautomatisering, kan KNX Partner worden. Na het volgen van de basisopleiding bent u een KNX-gecertificeerde installateur of system integrator en kunt u uw bedrijf en uzelf als zodanig in de schijnwerpers zetten. U wordt vermeld op een internationale website die wordt bezocht door duizenden bezoekers per maand wereldwijd. Als KNX Partner heeft u ook toegang tot promotiemateriaal.  

Als KNX partner krijgt u een officieel certificaat op naam. U mag het KNX Partner logo gebruiken op uw KNX gerelateerd promotiemateriaal of andere, zakelijke gerelateerde documenten zoals briefpapier, omslagen en visitekaartjes. U kunt uw kennis ook uitbreiden door een gevorderde cursus te volgen bij een KNX-gecertificeerd opleidingscentrum.  

Wat moet u doen om KNX Partner te worden:

  • U moet zich inschrijven bij één van de KNX gecertificeerde opleidingscentra
  • U volgt de basiscursus (40 uur).
  • U slaagt voor het theorie- en het praktijkexamen aan het einde van de cursus met een score van tenminste 50%.

KNX-opleidingen

Elke installateur of system integrator die op vakkundige wijze een KNX-installatie wil realiseren, doet er goed aan een gecertificeerde KNX-opleiding te volgen. Deze opleidingen worden gegeven door internationaal gecertificeerde opleidingscentra. In Nederland zijn op dit moment vijf gecertificeerde KNX-opleidingscentra actief die ook het gecertificeerde KNX-examen afnemen. Elke vakman die voor het examen slaagt, krijgt de status KNX Partner.  

Vijf opleidingscentra

Naam Locatie Website

ABB

Ede

www.abbconnect.nl

Hager

Den Bosch

www.hager.nl/training

InstaVer

Nieuw-Vennep

www.instaver.eu

Kenteq

Woerden

www.mijnkenteq.nl

Van Drunen Domotica

Apeldoorn

www.vddomotica.nl

Hoe word ik KNX Partner?

  1. U schrijft zich in bij één van de KNX-gecertificeerde opleidingscentra in Nederland.
  2. U volgt de basiscursus die in totaal 40 uur in beslag neemt.
  3. Tijdens het examen voor zowel het theorie- als het praktijkexamen moet u minstens 50% van het maximale puntenaantal halen.